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Formation Continue du Supérieur
26 décembre 2014

Campus France - Université d’Avignon et des Pays de Vaucluse

Université d’Avignon is a public institution offering degree programs in all fields except medicine. Founded in 1303, the university operates two beautiful campuses—one in the central city and other in nearby Agroparc—that occupy more than 17 acres. The total enrollment of 7,200 includes 13 % international students, supported by a faculty of 388 and a staff of 325. Thanks to its small size, its dynamism, and its geographic location, the university is a truly exceptional environment for study, research, social life, and preparation for a career.
Major fields of study
Université d’Avignon offers excellent postsecondary degree programs to the doctoral level in four broad fields of study: (i) arts, letters, and languages; (ii) law, economics, and management; (iii) humanities and social sciences; and (iv) science, technology, and health.
Research
Research efforts fall into two categories, both hallmarks of the university: (i) agrosciences and sciences; and (ii) culture, heritage, digital societies.
The topics of innovative research efforts include: culture and communication, history, cultural identity, text and theatricality, geographic and spatial dynamics, property law, norms, and contracts; nonlinear analysis and geometry, computer science, Mediterranean environments and agricultural water systems, plant product safety, the physiology of fruits and vegetables, Mediterranean biodiversity and ecology, applied bio-organic chemistry, sport sciences, and physiology. The university’s 17 research laboratories collaborate with the major French research bodies as they conduct international research from local facilities: Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Institut de Recherche pour le Développement (IRD), Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS). The university’s laboratories are members of five competitiveness clusters: PRIDES ICP (exploitation of cultural and historical heritage), PEIFL (European innovation on fruits and vegetables), TRIMATEC (competitive ecotechnologies), EA-Eco-Entreprises (environment and sustainable development), PASS (flavors, scents, and aromas), and PEGASE (aeronautics and space). Doctoral candidates are welcomed into doctoral departments of Agroscience and Science (doctoral department 536) and Culture and Heritage (537). More than 30% of doctoral candidates are from outside France. Joint supervision of dissertations (resulting in the award of two doctoral degrees) is strongly encouraged. More...

L’Université d’Avignon est un établissement public qui couvre tous les domaines de formation hormis médecine. Fondée en 1303, elle s’étend sur près de 70000 m2 dans un cadre magnifique sur deux campus : Centre-ville et Agroparc. L’Université d’Avignon compte plus de 7200 étudiants dont 13 % d’étudiants étrangers. Ils sont encadrés par 388 universitaires et 325 personnels administratifs ou techniques. Grâce à sa taille humaine, son dynamisme et sa situation géographique, la qualité de vie et les conditions d’accueil, d’étude, de recherche et d’insertion professionnelle y sont exceptionnelles.
Filières
L’Université d’Avignon offre des formations de qualité allant jusqu’au niveau Doctorat dans quatre grands domaines : Arts, Lettres et Langues ; Droit, Economie, Gestion ; Sciences Humaines et Sociales ; Sciences, Technologies, Santé. Elle se distingue par ses formations axées sur la culture et patrimoine, et les sciences et agrosciences. La liste et le descriptif détaillé des formations proposées sont disponibles sur le site web de l’université à la rubrique « Formations ».
Recherche
L’activité de recherche se décline selon deux axes identitaires à l’Université d’Avignon : « Agrosciences et Sciences » et « Culture, Patrimoine et Sociétés Numériques », dans des domaines innovants : culture et communication, histoire, identité culturelle, textes et théâtralité, géographie et dynamiques spatiales, droit des biens, des normes, contrats ; analyse non linéaire et géométrie, informatique, environnement méditerranéen et agrohydrosystèmes, sécurité des produits d’origine végétale, physiologie des fruits et légumes, biodiversité et écologie méditerranéenne, chimie, bio-organique appliquée à l’art, science du sport et physiologie. Nos 17 laboratoires de recherche collaborent avec des grands organismes de recherche français, présents à l’international et implantés localement : Institut National de la Recherche Agronomique (INRA), Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), Institut de Recherche pour le Développement (IRD), Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS). . Ils coopèrent avec cinq pôles de compétitivité partenaires : Pôle Industries Culturelles et Patrimoines (PRIDES ICP), Pôle Européen d’Innovation Fruits et Légumes (PEIFL), Pôle de compétitivité sur les écotechnologies (TRIMATEC), Pôle des Professionnels de l’Environnement et du Développement Durable (EA-Eco-entreprises), Pôle de compétitivité Parfums arômes Senteurs Saveurs (PASS), et Pôle aéronautique et spatial (PEGASE). Les doctorants sont accueillis dans nos écoles doctorales « Agroscience et Science » (ED536) ou « Culture et Patrimoine » (ED537). Plus de 30 % des étudiants inscrits en doctorat sont de nationalité étrangère. Les cotutelles de thèse sont fortement encouragées. Plus...

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